Texas Hold’em

Texas Hold’em är ett av de mest spelade versionerna av poker och är en solklart ledare inom pokerturneringar. I den här artikeln planerar vi att lära ut hur hold’em går till, och när du läst den klart bör du inte ha några problem att plocka upp en kortlek och sätta dig ned för ett parti med dina vänner.

När man börjar ett parti Texas Hold’em väljer man ut en person ut att vara dealer, i turneringar har man en person som alltid delar ut korten, men i ett parti hemma är det ju trevligt om alla får vara med och spela. Personen till vänster och dealern kallas lilla mörk och till vänster om denna är stora mörk. Dessa två måste lägga ut en obligatorisk satsning, stora mörk lägger ut hela summan som krävs för att vara med, lilla mörk lägger ut hälften så mycket. Summan som krävs bestämmer man själv.

Dealern delar sedan ut två kort till varje spelare, Personen till vänster om stora mörk börjar välja om han eller hon vill vara med på just den handen genom att lägga in lika mycket, eller mer, än stora mörk eller lägger bort korten. Sedan går turen vidare runt bordet tills stora mörk själv har valet om han eller hon vill höja eller inte. När alla har lagt in lika mycket börjar handen.

Dealern lägger då ut tre öppna kort på bordet, varje spelare ska försöka att göra en så bra hand som möjligt med korten på handen och korten på bordet, men man behöver inte använda korten på handen om de på bordet bildar en bättre hand. En ny runda satsningar görs efter dessa tre kort lagts ut, sen när alla igen är överens hur mycket de ska kosta för att gå vidare lägger dealern ut ytterligare ett kort, som följs att ännu en runda med satsningar. Är det fortfarande två eller fler spelare kvar lägger dealern ut ett sista kort och en slutgiltig runda satsningar görs, sedan är det dags att visa korten och se vem som tog hem potten. Är det fler än en som har bästa handen delas potten. Därefter blir lilla mörk den nya dealern och flyttar således även vilka som blir både de nya lilla och stora mörk.

För den som är intresserad av att gå in på taktiker och teori om poker finns det en uppsjö av böcker på ämnet, en mycket populär bok är Pokerteori av David Sklansky.